Burger Blog

Fricska, Veszprém

2015. szeptember 02. Jancsa Jani

Ha olyan vidéki városokat keresünk, ahol több jó kis burgeres is van, lassan Veszprémet is fel lehet venni ennek a sorába. Mi most a szállásunktól szó szerint pár méternyire lévő Fricskát választottuk, amelynek semmi köze budapesti névrokonához.

2015-08-21_19_14_57.jpg

A helyszín és a táj mesébe illően gyönyörű, és mégis központi. A vár, és a hegy aljában, a másik oldalról a Kálvária, a Séd patak folyik - kb. tíz éve jártam erre először, de azóta csak szebb és felújítottabb lett a környék. A Fricska is ezt lovagolja meg, teszem hozzá tökéletesen. Le lehet ülni odabenn a kőházban is, de minek tennénk ilyet, ha vár a szabadtér is minket.

2015-08-21_19_21_54_hdr.jpg

Oké, hogy négynapos hétvége volt, de este gyakorlatilag teltházzal ment a hely, pont, hogy találtunk egy asztalt odakinn. Gyorsan le is adtuk a rendelést, a háttérben pedig feltűnt, hogy a konyharészleg kinn található, egy -sajnos nem faszenes, de- grillen készültek a remek kaják.

Egy marhás burgert és egy pljeskavicát rendeltünk, amit viszont csak későn vettünk észre, hogy a krumpli nincs benne a sztoriban, így azt csak egy kicsit lemaradva küldtük utána. Az ételekre nem is kellett sokat várni, annak ellenére, hogy erre számítottunk, jó pont.

2015-08-21_19_37_22.jpg

2015-08-21_19_37_38.jpg

Az már kevésbé, hogy ilyen hanyagul összebaszott (nincs jobb szó rá) burgerrel már régen találkoztam. Kezdem a marhással: úgy lógott minden benne, mint tehénen a gatya (ééérted?!). Alulra nem került szósz, itt csak a hús-szaft áztatta át az amúgy maximum látszatra megpirított zsömlét, felül meg mi van benne? Sima mustár és ketchup. Sírni tudtam volna.

2015-08-21_19_38_03.jpg

A zsömle amúgy egyáltalán nem volt rossz, sőt, ízre teljesítette az elvárásokat. A fentebbieken felül még került bele paradicsom, lilahagyma, oszt ennyi. Azért is dühítő ez a szerencsétlenség, mert a hús például, baromi jó volt, de tényleg. Ízes, omlós, nagy méretű, egy ilyen kezdés után egyáltalán nem egy ilyen, megkockáztatom, tuti darabot vártam volna. Ha ez normálisan lett volna összerakva, semmi problémám nem lett volna vele.

2015-08-21_19_38_15.jpg

A balkáni verzió húsa ezzel szemben lapos volt, és gumis, ízre még csak-csak el tudtam volna fogadni, de állagra semmiképp. Az összerakással itt sem vesződtek többet, csak itt a szószok helyett ajvár ment bele, az is csak úgy beleplaccsantva a közepibe, a pari helyett meg ubi. No go.

2015-08-21_19_39_49.jpg

Ezzel szemben a krumpli zseniálisan jó volt, és ezzel nem túlzok. Egészen bátran ki merem nevezni az év sült krumplijának, el is mondom miért. Házi vágású, héjas, ez alap. Valahogy kis mélyedések lettek belevágva minden hasábba, de még ezzel együtt is vékonyak maradtak, és tökéletesre lettek sütve. Mit tökéletesre, hát ez annyira jó volt, hogy kértem még egy bögrényit utána, annyira beadta, a házi, ízletes paradicsomszósszal (miért nem ez megy a burgerbe???) együtt. Ez tényleg kívül ropog, és belül puha, ráadásul nem dicsekszik sehol vele, hogy Heston-féle, ami után kapunk valami félig ropogós izét, nem. Nem vállal sokat, sőt, semmit, de azt sokszorosan felülmúlja. Bravo!

2015-08-21_19_57_27.jpg

Desszertnek egy, az étlapon nem feltüntetett tételt, a browniet kóstoltuk, ami olyan elképesztően volt krémes és lágy, hogy már-már nem is nevezném a nevén, ellenben tökéletes lezárást biztosított a vacsorának (a vaku pedig megölte a fotót, elnézést).

2015-08-21_20_15_14.jpg

A burgerek 1490-be kerültek, a krumpli hozzá 540, és nyilván sörözni fogunk mellé, abból egy korsó szintén 540 volt. A Fricska furán kettős hely, a burgerek összerakását soha nem fogom megérteni, de az ízek, és nem utolsósorban a hangulat olyan szinten a helyén van, főleg naplementekor, hogy aki errefelé jön, annak kötelezővé tenném az idelátogatást.

Elérhetőség: https://www.facebook.com/FricskaBisztro

Cím: 8200, Veszprém, Miklós utca 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr837750056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Dékány 2015.09.02. 15:27:37

Veszprémben mostanában egyre több helyen lehet jó hamburgert kapni. Ha legközelebb erre jársz tudom, ajánlani a Maricát a Kossuth utcán, ahol a hagyományos buci helyett pizzatésztából készült bucival készítik, és több fajta burgert is lehet kérni, személyes kedvencem az Elnöki ügy nevű, amiben eszméletlen finom ropogós a bacon és a krumplihoz adott sajtszósz valami mennyei. A Malomkert sörházban is jó a hambi, bár a bucijuk eléggé tömör és száraz, azonban az amerikai káposztasaláta mellé igen ott van, nem mellesleg a Séd völgyében van ez is, csak a vár túloldalán, valamint évente egyszer szoktak hamburger hetet tartani, amikor is rengeteg fajta extra hambit készítenek, én a legutóbbi alkalommal az argentin bélszín burgert kóstoltam. A Völgyikút étterembe szintén nemrég vezették be a jó fajta hamburgert, ránézésre nem túl combos, de ízre nagyon ott van. A Skorpió ír sörözőben is korrekt a burger, semmi extra, de azért még bőven jó, itt csónakburgonyával kísérik. Végül megemlíteném a Vörös Bölény konyháját, ami kicsit kiesik, itt elég sok fajta hambi van, kicsit kommerszebb jellegű, de a többihez hasonlóan ők is saját hússal dolgoznak, ami nagy pozitívum. Ők főleg azzal hódítanak, hogy elég durván megtömik a burgereket, elég csak megnézni, hogy a Bölény burgerükbe mit raknak. Szóval van választék rendesen :)

Vittorio Gatto 2015.09.03. 07:41:39

@Péter Dékány: Azért a bölényt erősnek érzem. Úgy minden szempontból. Akár a Tamás Bátyába is mehetne szegény.

A Malomkerttell annyi a gond, hogy nem tud állandó minőséget produkálni még egy asztal rendelésen belül sem. Meg a bélszínnek írt hátszín burgerük se győzött meg. Érted nem gond ha hátszín csak akkor írják oda.

A Maricát, meg a Völgyikutat nem próbáltam, de előbbi nekem eddig nem tudott olyat mutatni ami meggyőzött volna arról, hogy érdemes lehet. A Völgyikútrol meg mindig az a benyomásom, hogy a szakácsuk nem szeret szakácsként dolgozni, és utálja az ételeket. Ettől független lemeózom mert lehet összekapták magukat.

A Skorpió szerintem kifejezetten jó burgert csinál, veszprémi szintérhez viszonyítva legalábbis mindenképpen.

Amin meglepődtem, hogy múltkor a Fészek sörözőnek volt ebéd menüjén burger. Egész korrekt is volt azt leszámítva, hogy rendelésenként más volt a feltét. De nagyon.

Szerintem a legjobb burgert Veszprémben - a jelenleg nem létező Canyon burger után - a Decanteres srácok csinálják. Mindig más valamiben ugyan, de szerencsére ez csak az ízre igaz. Minőségre ez volt eddig az első nálunk, amire azt mondtam olyan mint mondjuk a Burger Market, vagy a Black Cab Pesten. Önmagukhoz képest még az ára is szolíd szerintem.

RTB 2015.09.06. 20:44:10

@Vittorio Gatto: A Tamás bátyát nem hagyom bántani, a trash burgerek között verhetetlen:)
A Marica burgerénél éppen a buci a tévedés, pedig nem lenne rossz. A burgerrel úgy vagyok, hogy pár dologhoz ragaszkodom, az egyik ilyen, hogy a pizzatészta nem való burgerhez.
süti beállítások módosítása