Burger Blog

Vendégpost: bEAT, Székesfehérvár

2015. január 13. Mr. Burger

Alex egy újonnan nyílt étteremben járt, olvassátok hát a beszámolót tőle!

Feleségemmel mentünk el a Beatbe, hogy megmutassuk a borait (Nagygomboson főborász) Székesfehérvár új éttermében. A választás azért esett erre a helyre, mert barátom, Fülepi Kálmán vezeti a konyhát és az Ő neve garancia a minőségi ételekre. És ha már ott jártunk, ettünk is. Méghozzá nem is akármit! Már most ki merem jelenteni, hogy a Burgerpápa év végi térképén rajta lesz és még január első fele sem telt el. Az étterem nemrégiben nyílt, modern kialakítással, terasszal.

Előételként paradicsomlevest és kukoricalevest kaptunk. Előbbiről annyit, hogy Anna (a feleségem - a szerző.) egész úton hazafele azt duruzsolta, hogy ilyen finomat ritkán eszik, pedig megfordult már egy-két komoly étteremben. Bizonyára a pazar ízekkel rendelkező levest a krémes buffala mozzarella tette egésszé. Utóbbi telitalálat, popcornnal tálalják, kellemesen csípős (csak Cayenne bors van benne) és ízletes. Megkérdeztem, hogy van-e benne vanília, de nincs, viszont nem én vagyok a balga, előttem már ketten megkérdezték. Remek kezdés!

Főételként pecsenyeszaftos marhanyakot kapunk szezámos körtével és sóban sült céklával (kiváló), illetve magát a lényeget, a hamburgert, ami a Dr. Burger nevet kapta. A Chef elmondta, mitől doktor. Otthon Dr. Pepperst ivott és epres kecskesalátát evett és annyira tetszettek az ízek együtt, hogy megkomponálta egy hamburgerbe. Mit is mondjak, elmebeteg ötlet, hogy bor helyett üdítőital az étel kísérője, de Sommelier-ként mondom, telitalálat! Köretként házi hasáb, piaci burgonyával, ami jól megsült, ízletes. Hozzá szamóca”lekvár”, ami inkább egy remek szósz. Ez jó a hasábbal illetve a burgerbe is kellett öntenem egy kicsit. Nézzük, hogyan épül fel a lényeg!

20150109_164104.jpg

Helyi pékségből érkező buci, nagyon eltalált. Nyomás hatására remekül simul rá a húsra, ezáltal pont az átharapható kategória, de ahhoz tényleg pronak kell lenni. Jól megsült, pont úgy édes, ahogy kell, kis szezám a tetején, roppanós kéreggel. Alul felül mézes-magos dijoni mustárral van kenve. Belül friss saláta, paradicsom és kígyóuborka, de nem a klasszikus batár módon, hanem egy nappal előtte „kihúzatva”(vékony szeletek jégben állnak egy órát), így remek ízt ad, azt hittem, marinálva van. Az első olyan, amikor tetszik a nyers uborka eme formája egy burgerben.

20150109_164319.jpg

Jönnek az extra ízek, kecskesajt, jalapeño és a mártás. A hús egyszerűen tökéletes. Gál Józsi féle, megtermett darab, és nézzétek, milyen jól van átsütve (pontosabban nincs is átsütve)! Omlós, au bleu, a karakterei érződnek minden egyes falatban, pedig nem egy-két összetevőből áll. Érződik a mustár fűszeressége, a kecskesajt krémessége, a paprika csípőssége és a szamóca édessége. És mindezt a fahéj ízű peppers zero teszi egésszé. Pedig kb. öt éve nem iszom ilyen műanyag löttyöket, de most jól tettem, mert ez így maga a nagybetűs harmónia. Na jó, azért egy fűszeres Gamay alapú nagygombosi Antal cuvée-vel lehet, hogy még jobb lenne!

20150109_171057.jpg

Megmozdulni nem bírtam, pedig a madártejre nagyon kíváncsi lettem volna egy pohár Barta Egy kis édes társaságában, de legközelebb kipróbálom. Úgyis most lesz a születésnapom, biztos, hogy elmegyek még egyszer, és akkor a bEAT burgert fogom megnézni. Arról is írni fogok, az egyszer bizonyos!

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr347060075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása