Burger Blog

Total Burger, Nyíregyháza

2013. április 17. Jancsa Jani

Az ország északkeleti részében alapból is kemény lehet az élet. A meg-megújuló határ menti csatározások, átszökő trollok, és egyéb nyalánkságok mellett még a gyrost is kifliben adják, amit aztán ha a mediterrán rokonok megtudnának, sírva rohannának egészen az anyukájuk pitájába. Viszont ugyanilyennel lendülettel volt szerencsém nagy valószínűséggel a város legjobb burgeréhez, még ha nem is szántszándékkal.

2013-03-30 14.58.04.jpg

Először is én mindig gyanakodva állok az elé, ha egy burger 3-400 forint csak (óriás 590), és pár ilyen helyet kapásból ki is lehet szórni, mirelithúsból nem kérünk, köszönjük. A címben említett egység az Univerzum (bevásárlóközpont?) aljában van, és már kezdtem volna gyanakodni az ablakra felragasztott menü láttán, miszerint öt perce amikor neten néztem, még marhaburgert ígértek, itt meg már csak sertés van; de bátraké a szerencse alapon behatoltam, lesz ami lesz. Szerencsére kiderült, hogy igaz volt a hír a legendás marhaburgerről, csak ez még újdonság lehetett, külön menükártyán a pulton.

2013-03-30 14.49.43.jpg

Apropó, pult, a tipikus "mindent akarunk, egyszerre" esete forog fenn, van itt gyrostól kezdve burgerig, köretek, melegszendó, rántott hús, szóval amit sütőlapon, nyárson, vagy olajban el tudtok képzelni, az nagy valószínűséggel itt lesz is. Két hölgy tevékenykedik a pultban, plusz egy idősebb vág, de a látványkonyha a lá Nyírség fless bőven megvan, semmit sem tudnak (és nem is lehet) eltitkolni.

A rendelés egy gyros és egy hamburger lett, utóbbi cheddarral és baconnel. A hús sütésre készen kerül a hűtőből a lapra, de láthatóan kézzel volt formázva, ami már jó pont. Mellé két szelet bacon, ami ugyan a sülés hatására helyre kis pukkangatásokkal ugrál, na de több is veszett Mohácsnál. Ezen a ponton már mindegy ott esszük-e meg (van 8-10 ülőhely), vagy elvitelre kérjük, ugyanis a kajaszag minimum két napra úgyis beissza magát a ruhánkba.

2013-03-30 15.04.05.jpg

A gyros természetesen kifliben érkezik, csirkéből, és itt aztán elszabadul a pokol, mind a kérhető variációk, mind a feltétek terén. A "Nyíregyházi Anomália" néven elhíresült rettenetet még nem sikerült megfejtenem (címszavakban: kifli, máj, kukorica, ketchup, és mindez a gyros szóval igen közeli szövegkörnyezetben); de ha van rá igény, mindenképp utána fogok járni.

2013-03-30 15.04.19.jpg

Időközben felkerült a zsemle is a sütőlapra, a bacont apróra vágták, rá az előttünk lereszelt cheddar is (tényleg nincsenek titkok), majd miután megpakolták zöldségekkel a zsemlét, tetejére az obligát ketchup-mustár-majonéz, és kézcsók.

2013-03-30 15.05.24.jpg

A zsömle meglepően nagyon finom, valószínűleg valami helyi pékség tehető felelőssé érte, de egészen közelít a klasszikus bucihoz, mindenfajta retro jelleg nélkül, az átpirítás foka is majdnem jó, remek kezdés. Ezt még az sem tudja elrontani, hogy fogalmatlanul került a szendvicsbe sima és savanyú uborka is, utóbbi ráadásul a rettenetes csemege fajtából, dehát ha úgy gondolják, hogy a több néha több, ki vagyok én, hogy ellentmondjak ennek. Ezen felül volt még paradicsom, saláta, lilahagyma, szóval egy rossz szavam nem lehet az egészség szempontjából nézve.

2013-03-30 15.08.20.jpg

A húsra visszatérve, meglepően jó, főleg, ha ezen a ponton felfedem, hogy a szendvics 890 volt. A hús amúgy, ahhoz képest, hogy vidéken vagyunk, és az ár 890, meglepően rossz, bár ez utóbbit nem tudom teljes szívvel leírni, látva, hogy milyen szemeteket árulnak még arrafelé, pár százassal olcsóbban, hamburger néven. A lényeg az, hogy a pogácsa eléggé borsozott, darabos-rágós (darálás!), de más baj nincs vele, sőt, egészen szívesen enném, ha arrafelé laknék, és tényleg nem lenne más a környéken. A bacon azon a határon mozog, amin már elgondolkodunk, hogy ez megégett-e, de még pont belefér.

2013-03-30 15.08.26.jpg

A Total gyros / burger gyaníthatóan a város jobbjai közé tartozik, és nagyobb kifogást én sem tudok ellene emelni, hiszen amit tudtak, megtették: a minőségre való törekvés, ezres alatti áron egy sajtos-baconos burger - mi kell még. Ha netán tudtok a környéken jobb burgerezőt, akkor pedig ne fogjátok vissza magatokat.

Elérhetőség: http://totalburger.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr475205271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kertigörény 2013.04.17. 08:53:56

kezdem azt érezni, hogy ideje lenne egy vak tesztnek alávetned magad, (szó szerint bekötött szemmel) hogy rájöjj, magad sem tudnád megkülönböztetni a 3000 Ft-os gourmet burgert mondjuk ettől, főleg ha van benne szósz bőven...

euAgWzgmmtq7K 2013.04.17. 09:07:03

ez valami félelmetesen magyaros, hogy kétoldalas tesztet írni pl. egy nyíregyházi bevásárlóközpontban kapható junkfoodról. valaki oda fog menni? nem hiszem. kordokumentum? egy gyorskaja, és hogy mennyi uborka van benne?

SemBoga 2013.04.17. 09:07:34

nem értem, mi az hogy kifliben van a gyros?

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.04.17. 09:19:34

@Kertigörény: nyilván nem, az összes burger ugyanolyan
@d.hardman: végülis csak egy egész város van rá, de tényleg, senki sem fog
@SemBoga: ahogy mondod, egy nagyobb hotdogkiflibe pakolnak bele mindent, és ezt adják gyros néven. persze ha olyanod van, kérheted pitában is

Urfang 2013.04.17. 09:24:02

Nyíregyen az egyetemtől nem messze volt egy óriáshambis, ahol meglepően nagy burgereket adtak korrekt áron. Nem tudom megvan-e még, ha ott vagy érdemes lehet utánajárni.

Péntek Úr 2013.04.17. 09:39:22

Sziasztok, hamburgerből Nyíregyházán sajnos tényleg nincs sok minőségi, jobbat hirtelen nem is tudnék mondani a Totalnál, itt főleg az óriáshambi-őrületet kezdtem észrevenni, amik általában tényleg hatalmasak, olcsók, de cserébe nagyon egyszerűek is. Buli után jó esetleg.

Az Univerzum régen még bevásárlóközpont volt, ma már inkább csak a földszintjét látogatják az emberek, a többi része iroda, kb senki sem megy fel az emeletekre. max karaokezni.

És a gyros igen, tényleg kifliből van, sok nyíregyházi lehet meg is lepődne így hirtelen ha megtudná milyen az igazi :D Tudnak belőle nagyon undorító dolgokat is csinálni, főleg a kisebb büfékben, de a Totalban és a Giri Gyrosban nagyon finom. És mellette ott van a lehetőség a pitásra, amit lehet már egyre többen kérnek.

Én ha itt finom burgert szeretnék, megkérem a nagymamámat, mert itt biztos nincs finomabb nála (a hamburgerénél)

qwertzu 2013.04.17. 09:47:59

@SemBoga: Nyíregyházi specialitás. Első alkalommal nagyon meglepő tud lenni.

Nikorene 2013.04.17. 10:06:52

@speed: "A húsra visszatérve, meglepően jó, főleg, ha ezen a ponton felfedem, hogy a szendvics 890 volt. A hús amúgy, ahhoz képest, hogy vidéken vagyunk, és az ár 890, meglepően rossz..."

Akkor most miva?

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.04.17. 10:32:35

@Nikorene: egyrészt ahhoz kepest jo, h párszáz forinttal olcsobban mirelithusis van, masreszt pedig rossz, hiszen a fővárosban, ahol köztudottan minden drágább, olcsóbban, de minimum ugyanennyiert jobbat is lehet kapni

bl4ze 2013.04.17. 10:33:53

@Nikorene: Ja, ez kissé ellentmondásos. én sem vágom...

Void Bunkoid 2013.04.17. 10:38:30

@speed: @SemBoga: amúgy nemtom mi a bajotok vele, én kifejezetten imádom a kiflibengiroszt, azt meg lehet enni anélkül, hogy nyakig tzatzikisen-salátásan végzi az ember, ugyanis NEM ESIK SZÉT - ellentétben a pitával, ami - hacsak nem vagy evőversenyző és nem pusztítod el tíz másodperc alatt - a tésztájából adódóan garantáltam rommá ázik és széthullik a végére.

De ez ízlés kérdése. Pl hazánkban kevés nagyon hozzáértő kivételével a legtöbb pizzaevő az amerikai "pizzát" szereti, atomvastag tésztával és bőven megküldve KECSAPPAL. Ez speciel az én, meg az obligát pizzafogyasztók véleménye szerint szentségtörés, mert ugye a) a vastagtészta-aligfeltét kombó inkább emlékeztet egy elcseszett provánszikrémes melegszendvicsre, mint pizzára, b) a ketchup baromi intenzív íze röhögve elnyom mindent, ennyi erővel ehetne az illető egy kecsappal megkent pucér kenyérszeletet is, semmi különbséget nem érezne...

Nikorene 2013.04.17. 10:52:56

@speed: akkor miért nem ezt írod? :D :D :D

Nikorene 2013.04.17. 10:57:30

@Void Bunkoid: Sztem sincs semmi baj vele, egyszerûen ki kell írni, hogy "gyros kifliben" :D

a "kecsappal" dolgban viszont nem értünk egyet, ketchup és ketchup között óriási különbségek vannak (és nem csak árban :) ). Megfelelô ketchuppal és adagolással nem lesz a pizzából ketchupos kenyér.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.04.17. 11:06:24

"A húsra visszatérve, meglepően jó, főleg, ha ezen a ponton felfedem, hogy a szendvics 890 volt. A hús amúgy, ahhoz képest, hogy vidéken vagyunk, és az ár 890, meglepően rossz"

Ez volt az a nyakatekert és minden logikát nélkülöző mondatot, ahol feladtam az olvasást.

Stilisztikailag ez a poszt olyan lett, mint amikor a 2 hete gyakorló légtornász kimegy a világ legmagasabb pontjára szeánszot adni, aztán saját magában botlik el és zuhan a mélybe. Néha a kevesebb több, ezt meg annyira túlspiláztad, hogy gyakorlatilag megdöbbentően kimunkálatlan lett. Kár érte.

Rebelde 2013.04.17. 11:08:37

Rég ettem Nyíregyen gyroszt, anno az állomáson lehetett nagyon finomat enni, egyébként nagyon szeretem ezt a magyarosch változatot.

"A Total gyros / burger gyaníthatóan a város jobbjai közé tartozik,"

szép kis általánosítás, plusz elég zavaros az írás, milyen meg-megújuló határmenti csatározások?? ez valami vicceskedés akar lenni?

gigantikus kertitörpe 2013.04.17. 11:16:17

Szerintem a cikket újra kéne írni, előtte elmenni megint ebbe a hamburgerezőbe, és kicsit jobban össze kéne terelni a nyájat (gondolatokat), mert nagyon szétszaladt...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.17. 11:18:26

Nézz csak utána a Nyíregyházi Anomália-nak van rá igény. :D

pendru 2013.04.17. 11:35:51

Gyros kifliben? Igen, a megyében, sőt még Debrecenben, és Hajdú-Biharban is a gyrost alapból kifliben adják. Egyre több helyen készítik pitában is, de csak külön kérésre.

@Void Bunkoid: Egyetértek, a kiflit legalább kulturált formában lehet megenni.

Kipróbálásra erősen javaslom a Twin Peaks büfét a piaccsarnok mellett.

Urfang: Tudomásom szerint nincs már meg a fősulihoz közeli óriáshambis.

Void Bunkoid 2013.04.17. 11:43:54

@pendru: a Twin Peaks csakugyan NAGYON JÓ, ott már jártam ám! :)

Amani1987 2013.04.17. 12:47:56

@Kertigörény: Ilyennel én is találkoztam már az Orczy térnél. Kérheted kifliben, tortillában vagy pitában (így van ár szerint növekvő sorrendben). A kifliset még nem kóstoltam, de tortillában igen. Baromi finom volt (bár én araboknál ritkán eszek rossz gyrost)

juan74 2013.04.17. 13:39:30

Egykori nyíregyiként emlékszem, hogy olyan '84 táján jelent meg az első gyros-árus (az egyik osztálytársam minden nap azt ebédelt és nagyon irigykedtünk mi, a menzás öcsisajtok). Kifliben volt és olyan mártás volt benne, hogy azóta sem találtam olyan finomat sehol. Lehet, nem volt túl autentikus, de nagyon finom volt.

Szendvics, burger és gyorskaja fronton mindenki áradozik a városról, leginkább az adagok mérete miatt (plusz hogy ár-érték arányban mindent vernek), plusz voltak olyan helyi innovációk, mint a 'torpedó' vagy a 'wimpy', de ezeknek az összetételére már én sem emlékszem.

pendru 2013.04.17. 15:27:31

@juan74: Torpedó még a '90-es évek végén is volt a középsuli büféjében. Akkoriban hot-dog kiflibe raktak szalámit (gépsonka vagy párizsi), egy saláta levelet, egy szelet paradicsomot, egy szelet uborkát, kis reszelt sajtot. Ezt lehetett kérni hidegen vagy mikrózva, ketchup-pal, majonézzel. Nagy sláger volt. :)

george smith 2013.06.25. 21:38:23

szia... még a télen gondolkoztam arról, hogy blogolni kezdek a nyíregyházi snack bar-okról, ha legközelebb erre tévedsz körbevezetlek ahova érdemes elmenni! Egyébként a Total Gyros valóban kimagasló, de főleg a hely miatt, belváros közepe, ismertsége miatt is..de "szerencsére" van jobb is nála

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.06.25. 23:11:51

@george smith: király gondolat! egy gyors listát dobsz arról, hogy mik nyíregyen a gondolatra érdemes helyek?

bl4ze 2015.09.21. 11:17:59

@george smith: egy public lista esetleg?
süti beállítások módosítása